Majs

Látnivalók

Látnivalók

http://www.majsiszerbtemplom.hu/

Mohácsi történelmi emlékhely
A SÁTORHELY felé vezetõ út mentén, a Török-dombon kialakított MOHÁCSI TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY emlékeztet a közelben lezajlott vesztes csatára. Az elesettek csontjait idézõ kovácsoltvas kapu, a három részre szakadt országot jelképezõ kõrózsa, a török támadás irányát jelzõ feketefenyõ erdõ a 10 000 tiszafával övezett kertben -ahol az eddig feltárt 5 tömegsírt embert és lovat megjelenítõ festett sírjelekkel, kopjafákkal jelölték meg – megrázó élményt nyújtanak.

Harkány
A monda szerint az ördög felszántotta a Szársomlyó-hegyet, és ekéje nyomán kénes víz tört fel. Olyan víz, amely a világon egyedül tartalmaz gáz formájában oldott szulfidiont, teszi már kétszáz éve nemzetközi hírû gyógyhellyé a Pécstõl huszonöt kilométerre lévõ üdülõvárost. A Harkány Gyógy- és Strandfürdõ (Kossuth L. u. 7.) kád- és medencefürdõjében gyógyvíz- és iszapkezelést egyaránt alkalmaznak, a hidro- és elektroterápiás kezelést szakorvosi felügyelet mellett végzik. A harkányi gyógyvizet ajánlják a reuma összes válfajára, idült bõrbetegségek, balesetek, törések, ízületi gyulladások utókezelésére, ideggyulladások, nõgyógyászati panaszok esetén, gyomorbántalmakra ivókúra formájában. A szolgáltatások széles körét nyújtó tizenhárom hektáros park strand részében feszített víztükrû strandmedencék, sport- és gyermekmedencék teszik a családok kedvelt pihenõhelyévé a fürdõkomplexumot.

Villány
A történelmi borvidéken – az országban elsõként – alakult meg a 30 kilométer hosszú, 2000 hektár kiterjedésû szõlõültetvényt összekötõ, 8 településen átvezetõ villányi–siklósi borút, melynek borkultúráját a Bormúzeum (Bem u. 8.) tárja a látogató elé. A keresett villányi borfajtákat (kékoportó, merlot, kékfrankos, cabernet) népszerûsíti a kétévente megrendezésre kerülõ októberi Vörösbor Fesztivál. A villányi Templom-hegyen, az egykori mészkõbányában 240 millió éves õsállatok, ammoniták megkövesedett maradványaival találkozhatunk, az érdekes sziklaformákban gazdag Szársomlyó-hegy (6 kilométerre, Nagyharsányban) a csak itt honos ritka növények és állatok védett területe, a januárban nyíló magyar kikerics, haragos sikló, kígyászölyv élohelye. A hegyoldalban szabadtéri Szoborpark helyben dolgozó muvészekkel és 30 év szobor-alkotásaival.

Milyen névnap van ma?

Alajos, Leila