TÁJÉKOZTATÓ

Tisztelt Majsi Polgárok!

Magyarország Kormánya a 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletében 2020. 03.11. napján 15.00 órától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása és a magyar állampolgárok egészségnek és életének megóvása érdekében.

A koronavírus- fertőzés elleni védekezést az Operatív Törzs irányítja, figyelemmel kísérik a külföldi és belföldi járványügyi helyzetet, döntéseket hoznak és megteszik a szükséges intézkedéseket.

A járványügyi helyzet jelenlegi szakaszában az Operatív Törzs az önkormányzatok számára nem fogalmaz meg konkrét feladatokat, de javaslataival és döntéseivel összhangban a következő intézkedéseket hoztuk településünkön:

  • A kormány, mint az iskolai oktatás fenntartója az iskolák tantermen kívüli digitális munkarendjét vezette be.  (Nem tanítási szünet!) Ezzel párhuzamosan Majs Község Önkormányzata, mint fenntartó a gyerekek és a családok biztonsága érdekében, megelőző jelleggel a Majsi Óvoda és Mini Bölcsőde működését 2020. 03. 16-tól szünetelteti. Kérjük az érinttettek megértését. Részletekről folyamatos tájékoztatást adunk!
  • A koronavírus-járvány az eddigi tapasztalatok alapján kiemelten veszélyes az idősebb korosztályra. Az „Idősek Klubja Majs” munkatársainak közreműködésével szervezzük és biztosítjuk annak rendszerét, hogy községünk idősebb lakóit segítsük többek között a bevásárlásban, a receptkiváltásban, a postai ügyintézésben. Kérjük, ha nem tartozik az intézmény ellátottjai közé, de segítségre van szüksége jelezze a 69/580-008-as telefonszámon az intézménynek, vagy a 0630/5556764 -es telefonszámon a polgármesternek. Megkérjük idősebb lakóinkat, hogy az intézményt napközben ne látogassák!
  • A hivatali ügyintézésben is szükség lehet ideiglenes korlátozásokra. Emiatt arra kérem településünk lakóit, hogy elsősorban elektronikusan (e-ügyintézés, email, telefon) intézzék ügyeiket és csak valóban halaszthatatlan ügyekben keressék fel a Polgármesteri Hivatalt személyesen. Az ügyintézés elektronikus elérhetősége: https://majs.hu/onkormanyzat/dokumentumtar/ugyintezes/
  • Mindazok, akik külföldről érkeznek haza, kérjük, tünetmentesség esetén is maradjanak otthon. Lehetőség szerint két hétig se ők, se családtagjaik ne járjanak közösségbe.
  • Megkérjük azokat a munkatársainkat, akiknek hozzátartozójuk a hétvégén külföldről érkezett haza, hogy további intézkedésig ne jöjjenek be dolgozni, telefonon vegyék fel a kapcsolatot a polgármesterrel!
  • Amennyiben (utazástól függetlenül) akár önmagukon, akár gyermekükön tüneteket tapasztalnak (köhögnek, lázasak), kérjük, kizárólag telefonon keressék háziorvosukat, vagy a hétvégi orvosi ügyeletet. (Előfordulhat a jelenlegi túlterhelt helyzetben, hogy nehezebben érhetőek el telefonon a háziorvosok. Amennyiben ezt tapasztalják, kérjük, legyenek megértőek és kis idővel később próbálják újra a kapcsolatfelvételt.)
  • Kérjük a majsi szülőket, hogy lehetőség szerint idős rokonaikat, ismerőseiket gyermekeikkel ne látogassák, a gyerekek felügyeletét ne a nagyszülőkkel oldják meg.  A mai tudásunk szerint a fiatalok úgy tudják hordozni az új koronavírust, hogy ennek nincsenek is tudatában: akár tünetmentesek is lehetnek, így könnyen megfertőzhetik az idősebbeket, másokat.
  • Azt kérjük a majsiaktól, hogy e helyzetben is nyugodtan, és felelősségteljesen viselkedjenek. Kerüljék a korábban megszokott, érintéssel járó köszöntéseket és lehetőség szerint a tömeget, valamint fokozottan ügyeljenek a gyakori kézmosásra, fertőtlenítésre.

A meghozott intézkedések mindannyiunk érdekét, a megelőzést, és fokozottan szüleink, nagyszüleink védelmét szolgálják.

A következő hetekben, hónapokban, nem csak saját magunkra kell gondolnunk, hanem a közösségre is, ahol élünk.

Meggyőződésem, hogy olyan közösség vagyunk, amely minden tagjáért összefog és türelemmel, alázattal, egymás iránti felelősséggel úrrá leszünk a problémákon.

Javasoljuk, hogy csak hiteles forrásból tájékozódjanak:  

  • https://koronavirus.gov.hu
  • valamint figyeljék híreinket a Facebookon, a település honlapján, szórólapjainkon, ahol minden intézkedésünkről részletes és pontos információt adunk.

Majs, 2020. március 14.

A képviselő testület nevében:

Pólya Krisztina
– polgármester

Tájékoztató oldal a koronavírusról